top of page

Wat is het verschil tussen streamen, casten en TV-box?

Voordat ik in de vraag duik, vind ik het belangrijk om allereerst de term SMART even te verduidelijken. De naam ‘SMART TV’ is van toepassing als er een internetverbinding met de TV kan gelegd worden om via die verbinding video content door te sturen. Om volledig wettelijk te zijn, voegen fabrikanten enkele Apps toe zoals YouTube, Google browser en omdat het meest aantrekkelijk klinkt: Netflix.

Het woord SMART kan dus zeer snel op een TV gekleefd worden. De verwachting van de gebruiker ligt wel heel wat hoger. Hoe breed de invulling wordt gedaan hangt vooral van de fabrikant af. Lage budget merken zoeken het minimum van het minimum op terwijl premium merken kijken naar de gebruiker en zorgen dat hun verwachtingen worden ingevuld. Dus een wereld van verschil.


Streamen!

Laten we terug keren naar de basis van elke SMART TV. Er is een verbinding met internet. Dus bij alle SMART Tv's kan gestreamd worden. Dat betekent dat men via een internet verbinding video content vanop de smartphone of tablet naar de TV kan gestuurd worden. Het gezamenlijk internet is de brug tussen de smartphone of tablet als zender en de TV als ontvanger. Via een software tool zoals “Miracast” bij Android toestellen en “Airplay” bij de Apple toestellen stuurt men de beeldinformatie door. (= audio/video transport software) Wat belangrijk is bij streamen, is dat de zender eerst de beelden ontvangt vanop internet, die buffert en waarop je de gewenste bedieningen doet om finaal het beeld naar de TV te sturen. Zolang men TV content streamt kan de telefoon of tablet niet gebruikt worden voor andere taken.


Casten!

Bij casting is de basis gelijk als bij streamen. De smartphone of tablet (zender) en de TV (ontvanger) zijn gekoppeld aan het internet in het voertuig. Hier gebruiken we geen audio/video transport software. De TV heeft een intelligente internet verbinding. Waardoor die zelf op internet naar de content kan gaan zoeken. De zender stuurt enkel de link naar de ontvanger. Daarmee maakt de TV zelf de verbinding met de content op het internet en speelt die af. De bediening ervan gebeurt nog altijd via de smartphone of tablet. Het grote verschil met streamen is dat de telefoon of tablet wel andere taken kan uitvoeren. De functie Casten is vooral gekend door de populaire Google Chromecast module.


TV Box!

Nu gaan we nog een stap verder. We kunnen een TV-box plaatsen.

We kunnen een TV-box vergelijken zoals een SAT-decoder bij satelliet ontvangst, met dat verschil dat de box zijn content zoekt op internet i.p.v. op de satelliet. Volgens het operating systeem dat erop draait spreken we van een Android box zijn of een Apple TV. Beiden hebben zelfde functie. Waar is nu het verschil met casten en streamen? Eenvoudig, bij casten en streamen heb je een mobiel toestel – smartphone of tablet – nodig om de programma’s te selecteren en te bedienen. Bij de TV-box is dat niet zo. Die werkt volledig onafhankelijk. Dus er is een afstandsbediening bijgeleverd zodat je alles op uw TV kan doen.


Full SMART!

LG en SAMSUNG zijn de koplopers in Full SMART Tv's in de huismarkt. Daar vindt je al langere tijd een APP-platform op de TV waaruit je het favoriete programma kan kiezen. Bij deze toestellen is de TV Box in het TV-toestel ingebouwd.

Bij de alphatronics Tv's was vorig jaar de SLA-serie de FULL SMART. Anno 2021 zijn alle alphatronics TV-toestellen FULL SMART! Je kan die herkennen aan de AI+ omschrijving in de type beschrijving. Dat betekent dat zij zowel de functie streaming als de TV-box functie aan boord hebben.


Bij de nieuwste alphatronics TV’s is het APP platform PlayStore alsook de Video APP store Netrange aanwezig. Om internet programma’s te bekijken heb je geen smartphone of tablet nodig. Je doet alles rechtstreeks op het toestel zelf. Je telefoontoestel is terug vrij voor bellen, sms-en,.. Hiervoor is alphatronics 3x genomineerd!

Europese innovatieprijs 2021

alphatronics is genomineerd in drie categorieën voor de EUROPEAN INNOVATION AWARD 2021: technologie & connectiviteit, kampeeraccessoires en totaalconcept accessoires. Als contactpersoon van alphatronics voor België, ben ik samen met het alpahtronics team erg blij met de nominatie en kijken enthousiast uit wat de jury zal beslissen tijdens de digitale prijsuitreiking. Ik hou je zeker verder op de hoogte.
71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Curved TV toestel en motorhomes

Ondanks het verschil in bouwvorm is de TV ervaring heel klein te noemen. Gebogen schermen zijn meestal storend, vooral als die juist aan de ingang van het woongedeelte is gemonteerd. Uitstekende obsta

Comments


bottom of page